Home » , » Petua Part 2

Petua Part 2

Written By Tegarfishing Club on Monday, January 26, 2009 | 12:06

Bahaya menggunakan arus elektrik
PENGGUNAAN arus elektrik walaupun tidak bersifat memupus tetapi ia berbahaya kepada pengendalinya. Walaupun pernah dibuat penyelidikan di Eropah mengenai kaedah penangkapan ini, namun ia tidak dapat diterima oleh pihak berkuasa perikanan serta masyarakat nelayan di sana kerana risikonya lebih besar daripada kebaikan yang diperolehi. Di negara ini sudah ramai penangkap ikan yang menggunakan kaedah ini merasa penangannya dan ada yang dilaporkan di akhbar. Tentunya kita masih ingat satu kes yang tersiar di akhbar di mana seorang peneroka rancangan tanah di Pahang meninggal terkena arus elektrik ketika menjalankan aktiviti ini. Juga ada dinyatakan bagi ikan-ikan yang menerima kejutan elektrik yang tinggi mungkin mengalami gangguan pembiakan kerana kerosakan sistem tubuhnya seperti juga manusia yang pernah mengalami kejutan elektrik. Di samping itu, ikan berkenaan tentunya berhijrah ke tempat lain kerana 'phobia'. Sesungguhnya kaedah-kaedah ini adalah diharamkan dan berbahaya tetapi tidak ramai daripada kita yang menyedarinya.

Menuba kimia secara curahan dan kesannya
Kita sering menatap berita-berita yang menyedihkan bagaimana ikan-ikan baik yang diternak atau yang hidup liar mati akibat diracun dan kita sering juga melihat ramai di kalangan kita yang mengutip ikan berkenaan untuk dimakan - bagi mana-mana yang boleh dimakan. Tapi bagaimanakah selamatnya memakan ikan-ikan ini? Sejarah menuba sebenarnya bermula sejak dulu lagi. Ia lebih merupakan satu pesta rakyat di mana semua penduduk dan pembesar terbabit. Biasanya kawasan yang hendak dituba dikenal pasti dan disempadankan menggunakan tali yang merentangi sungai berkenaan. Tali ini adalah sempadan dengan ikan yang mengalami kesan tubaan. Tuba yang digunakan ialah tuba tradisional dan penuba berkenaan selalunya berupaya menawar (membuang bisa) air tuba berkenaan. Tuba tradisional ini berasal daripada tumbuhan hutan yang dikenali tuba akar. Satu lagi ialah tuba isi (isinya bertongkol-tongkol di pangkal dan berbentuk seperti ubi kentang). Ia tidak memberikan kesan kepupusan kerana keracunannya hanya memeningkan ikan di air. Selepas beberapa ketika apabila air baru sudah bercampur dengan air yang sudah dituba (kepekatan tuba berkurangan), ikan berkenaan akan kembali segar.

Kesan Endosulfan kepada ikan
Kegunaan pertanian. Ia selalunya didapati dalam bentuk larutan terelmusi dan berbau memeritkan hidung. Apabila tercampur air ia mengeluarkan warna putih susu dan sekiranya ia disalah gunakan untuk menuba ikan, ia menyerap ke dalam isi ikan dan menjadikan ikan ini berbau sedikit. Walaupun tidak ada lagi sebarang ujian kepekatan kematian yang dilakukan di negara ini kepada ikan dan tuba, jenis ikan yang berbeza mempunyai ketahanan racun yang berbeza. Contohnya ikan kelah atau tengas kebal berbanding sebarau. Secara umumnya Endosulfan amat cepat memberi kesan toksiknya kepada ikan tetapi agak kurang kesannya kepada udang. Manakala di bawah kepekatan 5ppm (1.0kg/200 meter padu air @ 10 tangki trailer minyak biasa) sudahpun memberikan kesan yang serius dan boleh memupuskan keseluruhan ikan dan benih ikan yang ada dalam air berkenaan. Pada permulaan ikan bertemu air yang diracun, ikan ini akan termenung dan kemudian meluncur di dalam air seolah-olah dirasuk. Ini kerana pada permulaannya Endosulfan bertindak merangsang sistem penderiaan lalu mengganggu keseluruhan sistem saraf ikan berkenaan termasuk otaknya yang menyebabkan ikan itu gila (mentally disorder). Pada beberapa minit kemudian kesan serius mula terjadi di mana kerosakan sistem saraf berterusan membuatkan ikan berkenaan kehilangan tenaga serta gangguan pernafasan. Tidak lama kemudian ia akan mati sama ada terdampar di dasar atau dihanyutkan arus. Terdapat juga yang mati di darat akibat terlalu kuat melompat.

Racun menyerap
Adalah disahkan, racun kumpulan ini (Lindane, Aldrin, Dieldrin, Chlordane dan Endosulfan) secara teknikalnya menyerap dengan mudah menembusi kulit manusia untuk memberikan kesan keracunannya. Selalunya ini boleh dikesan dengan rasa gatal-gatal pada tubuh apabila seseorang mengharungi air yang diracun terutama ketika menangkap ikan yang dituba itu. Zarah racun ini apabila memasuki badan ia tersimpan di bahagian lemak tubuh manusia untuk jangka masa tertentu. Oleh itu amat berbahaya untuk seseorang mendedahkan diri kepada Endosulfan berkali-kali kerana akibatnya pengumpulan zarah Endosulfan di lapisan lemak akan terus meningkat berkali ganda. Seterusnya proses penyah-klorinan dan tindak balas perubahan kimia berkaitan akan berlaku. Dos membunuh bagi manusia dewasa dipiawaikan pada tahap kurang daripada 2.0 gram. Pernah diberitakan seorang kaki tuba yang sering menggunakan bahan Endosulfan untuk menangkap ikan telah meninggal dunia gara-gara mendapat barah perut yang teruk (tahun lalu) dan kini rakan-rakannya sudah 'bertaubat' daripada melakukan kerja serupa. Bagi binatang pula, Endosulfan telah terbukti membutakan kambing biri-biri yang memakan rumpai yang diracun dengannya dan di peringkat makmal, ia menghasilkan kerosakan penglihatan pada tikus.

Endosulfan terpindah kepada manusia
Sebagaimana Endosulfan boleh menembusi kulit manusia, ia lebih cekap lagi menembusi kulit ikan kerana kulit ikan berfungsi sebagai hidung (menyerap oksigen). Tidak syak lagi sejumlah besar kandungan zarah Endosulfan ini sebati dalam sistem tubuh ikan berkenaan termasuk isinya. Fakta di atas dapat dibuktikan dengan cara mencampakkan ikan yang ditangkap (terutama yang dicincang isinya) ke dalam satu bekas berair yang mengandungi hidupan (seperti jentik-jentik) dan lihatlah bagaimana hidupan kecil ini mati. Ujian terhadap udang yang dituba juga menunjukkan kesan sama.

Tuba umpan beracun
KAEDAH ini adalah paling bahaya. Ia jelas mendedahkan si pemakan ikan kepada keracunan kimia antara yang paling berbisa di kalangan ketegori 'racun'. Racun ini digunakan dengan mencampurkan ia bersama-sama umpan.
Konsep mengumpan ini sama seperti memancing dengan racun bertindak sebagai mata pancing. Biasanya umpan ialah ricihan isi kelapa sawit yang diuli dengan tepung atau roti yang dipenyek (diuli semula) dan kemudiannya dicampurkan dengan racun kimia berkenaan. Racun yang digunakan ialah dari kategori N-Methyl Carbamate yang dikenali amat toksid. Pelbagai jenis racun kimia dalam kumpulan ini dan jenis yang biasa digunakan ialah Carbofuran dan Methomyl. Ia berbentuk seperti garam masakan biasa. Mungkin di kalangan kita yang kurang arif dengan bahan kimia sebegini tertanya-tanya adakah benar bahan ini ada digunakan dan senang didapati. Jawapannya ialah ya... tetapi kita lebih biasa dengan jenamanya sahaja tanpa mengetahui nama kimia sebenar. Carbofuran (nama piawaian British, Amerika Syarikat dan ISO) selalunya kita kenali dengan Furadan dan racun ini selalunya ditabur ke dalam tanah ketika menanam bagi mengelak tanaman daripada dimakan ulat dan serangga perosak. Ada juga yang digunakan dengan cara semburan. Malangnya ada juga penanam sayur yang menggunakan racun ini sebagai gantian meracun semburan bagi memastikan sayur mereka subur. Konsep ini adalah salah kerana ia tidak disyorkan untuk tanaman usia singkat seperti sayur-sayuran. Bagaimanapun dalam konteks menuba ikan, ia kurang digunakan kerana ia bukan lagi pada keadaan aslinya. Ia amat berbisa dan boleh menyebabkan kematian seorang manusia dewasa dengan hanya termakan sekadar setengah gram (berat sebiji kacang soya). Methomyl pula lebih dikenali dengan nama dagangannya 'Lannate'. Racun ini sudah dihentikan penjualannya di negara ini tetapi ada di kalangan petani dan peniaga menyeludup masuk racun ini dari negara jiran. Ia sangat berbisa, sama dengan racun Carbofuran. Selalunya di sekitar tahun 1980an, racun ini sering digunakan untuk membunuh anjing liar dan sering kita rdengar aktiviti me'lanet' anjing di Klang dan sekitarnya.

Keadaan ikan ketika termakan umpan beracun
Umpan digentel dan dilemparkan ke lubuk yang menjadi kediaman ikan yang hendak ditangkap. Apabila ikan memakan umpan beracun, umpan berkenaan dikunyah dan ditelan masuk ke dalam perut. Sebaik sahaja dikunyah, racun mula bertindak dan segera disebarkan ke seluruh tubuh ikan termasuk otaknya melalui sistem cecair tubuhnya (darah). Hanya beberapa minit sahaja ikan berkenaan akan mengalami bisa-bisa dan gangguan sistem saraf dan pernafasan. Akhirnya ia meluncur ke permukaan air sementara menantikan detik kematiannya. Ketika ini penuba akan memungut ikan. Biasanya hanya sebahagian sahaja ikan yang dapat dipugut dan sebahagian lagi mendap ke dasar. Beberapa jam kemudian ikan ini akan timbul ke permukaan apabila perutnya membusung dan bengkak. Kita boleh melihat keadaan ikan ini yang terseksa. Kebanyakannya mengalami pendarahan di mata, insang serta kulit (celah sisik). Organ dalamannya pula hancur dan dalam sekejap waktu sahaja ia menjadi busuk dan pecah perut. Jika dapat ditangkap ketika ia masih hidup, seluruh badan ikan berkenaan boleh dilihat menggeletar menahan bisa.

Kesan memakan ikan terkena racun
IKAN yang dituba sebenarnya sudah memindahkan racun dari umpan ke sistem badan dan seterusnya sebati bersama isi tubuhnya. Ada di kalangan penuba berpendapat dengan membasuh ikan selepas disiang dengan air yang banyak dan kadangkala dibasuh dengan air kelapa dapat melupuskan racun berkenaan. Anggapan ini salah sama sekali. Kesan kepada manusia terbahagi kepada dua iaitu kesan segera dan tertunda. Ia adalah kesan keracunan berantai yang terpindah secara tidak langsung akibat memakan isi ikan yang mengandungi racun berkenaan. Keberkesanan racun ini boleh mencapai lebih dua pusingan pemangsaan (putaran) bergantung kepada jumlah dos racun yang terbabit. Perlu diingat juga racun ini boleh memasuki tubuh badan kita secara serapan menembusi kulit. Kesan segeranya ia berkaitan perubahan kimia dalam badan yang agak kompleks dan panjang untuk dijelaskan. Umumnya ia berkaitan radang otot, saraf serta otak. Kesan jangka panjang juga amat banyak seperti kerosakan hati, buah pinggang dan otak. Oleh itu, adalah lebih baik kita menghindarinya daripada cuba memperjudikan nasib dengannya. Kerap kali terdapat binatang pemangsa seperti biawak memungut dan memakan bangkai ikan ini tetapi akhirnya ia turut menjadi bangkai. Ini menunjukkan ikan itu cukup berbisa untuk membunuh pemangsanya. Apa yang dikhuatiri kemungkinan berlakunya seseorang memungut ikan mati dan hanyut akibat racun ini tanpa mengetahui latar belakang kematian ikan berkenaan. Sudah semestinya risiko keracunan lebih serius akan berlaku. Dari itu, sebaiknya hendaklah jangan dipungut sebarang ikan hanyut kerana ia berbahaya.

Penangkapan ikan secara pengeboman
AKTIVITI mengebom sudah sebati dengan sebahagian kecil pemancing yang mementingkan diri sendiri tanpa memikirkan kesan kepada dirinya serta sekitaran. Walaupun aktiviti ini sebenarnya menyalahi undang-undang kerana menggunakan bahan peletup secara haram, tetapi akal manusia sentiasa melewati batas berkenaan semata-mata kerana alasan mencari rezeki. Berjenis-jenis bahan peletup telah dan sedang digunakan termasuklah dinamit kuari, belerang mercun, TNT dan tak kurang juga yang terlalu kreatif dengan membuat sendiri bahan peletup dari baja nitrat serta garam racun rumpai (sodium chlorate). Tidak kurang juga yang mengalami penangannya. Ada yang hilang jari dan sesetengahnya kudung tangan. Bagi yang lebih malang, tubuh berkecai terkena bahan letupan yang dibuat sendiri. Rasanya penduduk di sebuah daerah di Pahang masih segar dengan kejadian di mana seorang lelaki maut apabila menggunakan bahan TNT untuk mengebom ikan. Di sini kita tumpukan perhatian kepada kaedah pengeboman yang biasa digunakan iaitu menggunakan garam sodium chlorate kerana ia mudah dibeli di pasaran dan harganya murah. Kesan aktiviti ini boleh dibahagikan kepada tiga iaitu risiko semasa mengendali bahan berkenaan, kesan jangka panjang apabila memakan ikan yang dibom dan kesan kepada sekitaran.

Risiko kerja pengeboman
KERJA haram ini amat berbahaya. Sodium Chlorate (NaCIO3) bukanlah garam Sodium Chloride (NaCl) air laut yang kita gunakan. Ia adalah hasil sampingan tindak balas kimia dalam satu reaktor. Garam ini dipasarkan dalam kuantiti yang berbeza sama ada dalam beg satu kilogram atau drum kecil. Ia adalah sejenis racun rumpai dan digunakan untuk membunuh rumpai berdaun panjang serta tunas buluh. Di dalam garam berkenaan terdapat satu bahan beracun yang dipanggil arsenik dan ia adalah sisa tindak balas kimia yang menghasilkan garam berkenaan dan kepekatannya berbeza-beza bergantung kepada kepekatan proses yang dijalankan. Jika perawatan sisa kurang berkesan kandungan arsenik ini mungkin melebihi 1.0 gram (1,000 bpj - bahagian per juta) setiap kilogram garam. Garam Sodium Chlorate juga berbahaya dan sedikit sebanyak boleh meresap menembusi kulit dan bersatu dengan bendalir badan dan boleh merosakkan sistem penapisan darah. Arsenik adalah bahan beracun. Berdasarkan kepada had piawaian bahan berkenan, ia hanya memerlukan kurang dari 1.0 gram untuk memudarat dan membunuh seorang manusia dewasa. Semasa percampuran ramuan, sedikit sebanyak serbuk arsenik berkenaan akan sampai ke tubuh si pengebom sama ada secara serapan atau tersedut debu ramuan. Di samping itu debu bahan lain seperti sulfur juga berbahaya kerana boleh membentuk asid sulfurik di dalam paru-paru apabila disedut. Bahan campuran ini juga amat sensitif kepada haba. Sebarang geseran termasuklah geseran tapak tangan boleh menyebabkan campuran ini tebakar. Apatah lagi jika terkena sinaran matahari. Risiko letupan ketika menyediakan ramuan ini sehingga meletupkannya di bawah air adalah amat tinggi dan sesiapa yang melakukannya seolah-olah meletakkan nyawanya sekadar berharga beberapa kilogram ikan yang hendak ditangkap.

Share this article :

0 comments:

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. TEGARFISHING CLUB - All Rights Reserved
Template Modify by Sale_ehs Gerrard
Proudly powered by Blogger